Barion Pixel Lifestraw vízszűrő kiránduláshoz és otthonra | Túlélővíz.hu

Karbantartás/tárolás

Hogyan tároljuk vízszűrőnket, ha 1 hónapnál hosszabb ideig nem fogjuk használni? Javaslataink Lifestraw® Personal, Peak Series Straw, Peak Series Solo, Go Series, Universal, Peak Series Puha Zsákkal, Peak Series Gravitációs zsákkal vízszűrők tárolásához.

 1. Távolítsd el a szénszűrőt (ha tartozik a vízszűrődhöz) - hagyd megszáradni 30 perc alatt, majd tedd egy zárható tiszta, száraz zacskóba.
 2. Fertőtlenítés – keverj össze ¼ teáskanál háztartási fehérítőt 2 pohár tiszta vízzel, és töltsd a kulacsba. Csavard rá a kupakját, és hagyd állni 5 percig. Ürítsd ki a palackot, majd öblítsd át tiszta vízzel. A Lifestraw® Personal, Peak Series Straw és a Solo esetében zárd be az alsó csapot, és öntsd a szűrőbe a folyadékot. Zárd be a felső nyílást, és hagyd állni 5 percig. Ezután nyisd ki mindkét csapot, és mosd át tiszta vízzel 1 percig.
 3. Áztatás sós oldatba – töltsd meg a kulacsot félig vízzel, majd tegyél bele 1 teáskanál konyhasót. Helyezd helyére a szűrőbetétet/kupakot (zárt szájnyílással). A Lifestraw® Personal, Peak Series Straw és a Solo esetében zárd be az alsó csapot, öntsd tele a vízszűrőt sós oldattal. A maradékot öntsd egy jól zárható zacskóba vagy üvegbe, majd mindkét csapot nyitott állapotba állítva, helyezd a vízszűrőt a sós vízzel teli zacskóba/üvegbe.
 4. Tárolás - sós oldatos vízszűrődet, és ha van szénszűrő, azt is külön zárt zacskóban, száraz, hüvös helyen tárold.
 5. Újrahasználat – ha ismét használni szeretnéd a vízszűrőt, öntsd ki a sós oldatot, öblítsd át tiszta vízzel, majd csatlakoztasd a szénszűrőt, ha van. A Lifestraw® Personal, Peak Series Straw és a Solo esetében fújd át vízszűrőt, hogy a maradék sós oldat is távozzon a szűrőbetétből, és csak utána szívjál fel ismét vizet. Az első pár korty vizet köpd ki, mert ez még lehetséges, hogy sós ízű lesz. Ha 3 hónapnál hosszabb ideig nem használtad a vízszűrőt, javasoljuk, hogy új szénszűrőt csatlakoztass hozzá.

Míg a sós víz segít megakadályozni az esetleges penész és alga kialakulását a vízszűrőben a hosszú távú tárolás során, egyúttal nedvesen is tartja a szűrőbetétet. Így könnyíti a víz áramlását újrahasználatkor. Ha hagyjuk a szűrőbetétet teljesen kiszáradni, előfordulhat, hogy a víz nehezen kezd el újra folyni a szűrőbetét pórusain. 

Hogyan állítsuk vissza a víz áramlását a vízszűrőnkben?

Az alábbi lépéseket akkor javasoljuk elvégezni, ha vízszűrőnk kezd „elöregedni”, vagy használatkor nem tartottuk tisztán, nem mindig végeztük el a visszamosást, nem tároltuk megfelelően (lásd fenn), esetleg buborékos a szűrőbetét, stb., és így nehezen halad át rajta a víz.

Ha ezt szeretnénk elkerülni, tartsuk be a fent leírt tárolásra vonatkozó javaslatokat. Így megakadályozhatjuk szűrőbetétünk kiszáradását, idő előtti „eldugulását”, ami a hosszan tartó nem használattól alakulhat ki.

Ha újrahasználatkor úgy tűnik, vízszűrőnk „el van dugulva”, valamiért nem folyik át rajta rendesen a víz, akkor fel kell élesztenünk a szűrőmembrán hidrofil tulajdonságait, azaz be kell „olajoznunk” a membrán falait, hogy a víz képes legyen jól áthaladni. A legjobb eszköz erre a kókusztej, bármilyen furcsán is hangzik. A következő lépéseket javasoljuk elvégezni:

 1. Távolítsd el a szénszűrőt – ha rendelkezik ilyennel a vízszűrőd.
 2. Hidratálás – Helyezz 4 evőkanál kókusztejet és 2 pohár vizet egy tálba, majd keverd jól össze. Vedd ki a szűrőbetétet a vízszűrőből és áztasd be a kókusztejes oldatba. Hagyd állni 1 óráig. A Lifestraw® Personal, Peak Series Straw és a Solo vízszűrő esetében az egész szűrőt merítsd a kókusztejes oldatba. 
 3. Öblítés – mosd át a szűrőbetétet csapvíz alatt 1 percen át, ügyelve, hogy mindkét irányból jól átmostad. Tisztítsd meg a szájnyílást, és minden más részét is az öblítést követően.
 4. Újrahasználat – helyezd vissza a szénszűrőt, vagy tegyél bele újat (kivéve a Lifestraw® Personal, Peak Series Straw és a Solo esetében), és kezdheted újrahasználni a vízszűrőt. Fontos: az első pár korty  nehezebb lehet, de hamar könnyebbé fog válni.

Hogyan tároljuk Lifestraw®Mission vízszűrőnket, ha 1 hónapnál hosszabb ideig nem fogjuk használni?

 1. Keverj össze 2 teáskanál klóros oldatot (háztartási fehérítőt) kb. 2 liter csapvízzel.
 2. Töltsd a klóros vizet a Mission vízszűrő puhazsákjába, és kezd el szűrni.
 3. Amint elkezd folyni a „tiszta víz” a kék csapból, zárd el, és hagyd állni egy éjszakára.
 4. Másnap reggel az áztatást követően pumpálj hármat a piros pumpán (minden pumpálás közben várd meg, hogy megteljen vízzel).
 5. Nyisd ki a piros csapot, és engedd ki a benne lévő folyadékot.
 6. Ezután alaposan mosd át a vízszűrőt. Ily módon távolítsd el az esetleges klór maradványokat a szűrő belsejéből.
 7. Szárítsd ki a szűrő minden részét, és tedd száraz, hűvös helyre.
 8. Mielőtt hosszú pihenés után újra használni kezdenéd vízszűrődet, töltsd meg a puhazsákot vízzel. Nyisd ki a piros csapot, és folyasd át rajta a vizet 5 másodpercig. Ezzel eltávolíthatod a szűrőbetétben rekedt levegőbuborékokat. Ezután nincs más dolgod, mint bedobni a hátizsákodba, és kalandra fel!

Hogyan tároljuk Lifestraw® Peak Series Antivírus vízszűrőnket, ha 1 hónapnál hosszabb ideig nem fogjuk használni?

 1. Csinálj visszamosást az előírások szerint, és távolítsd el a szennyezett vizet.
 2. Mosd át a vízszűrő összes alkatrészét tiszta vízzel.
 3. Töltsd fel a puha zsákot a maximum jelzésig tiszta vízzel, és tegyél hozzá fél teáskanál klóros oldatot (háztartási fehérítőt). Zárd vissza a kupakot, majd jól rázd össze.
 4. Csatlakoztasd a tömlőt, és fordítsd fejjel lefelé a zsákot. Engedd ki a fertőtlenítős oldatot.
 5. Csatlakoztasd le a vízszűrőt tömlővel együtt a zsákról, és hagyd, hogy az összes maradék víz távozzon. Ne rázd össze a puha zsákot.
 6. Zárd rá a vízszűrő kupakját, és a tömlővel együtt tekerd fel.
 7. Hagyd, hogy a puha zsák kiszáradjon a levegőn.
 8. Ha megszáradt, hűvös, tiszta helyen tárold a következő használatig.
 9. Mielőtt hosszú pihenés után újra használni kezdenéd, töltsd meg a puhazsákot vízzel, és engedd átfolyni a vízszűrőn. Ezt a vizet ne fogyaszd el! Ezt követően nincs más dolgod, mint bedobni a hátizsákodba, és már indulhatsz is!